måndag 10 augusti 2020

Bärplock ...

Söndagen blev åter en dag i blåbärsskogen. Kunde bara inte motstå en tur ut i vildmarken och nu är risken stor för nördvarning. Det blev många liter även denna dag och naturligtvis en del timmar med efterarbete i form av rensning. Husets behov av bär är tillräckligt så nu får barn och barnbarn ta del av skörden.




Trots den stora tillgången har vi inte sett eller mött någon annan plockare. Det beror kanske  på att området vi plockat på är något svårtillgängligt. Gissar att många också fasar för att gå vilse i storskogen. Några djur har inte heller synts till. Så vi har varit ensamma under  tallarna och verkligen känt skogens tystnad.


Rensningsprocessen är så där lagom rolig efter halvannan timma. Har därför kollat upp med "proffsen" vad som gäller. Två tips verkar vara det som gäller:


Rensgaller och luft: häll upp lite bär i taget på ett rensgaller. De brukar vara runda i plast eller avlånga träramar med metallgaller i botten. Skaka sedan försiktigt, hjälp gärna till med luft från en hårtork på svala läget. Blad och småskräp ramlar igenom gallret. Skadade bär och större skräp får man plocka bort för hand innan nästa laddning bär skakas.


Balja med vatten: en snabbmetod som fungerar bäst på torra, fasta bär. Häll bären i kallt vatten så sjunker de mogna bären. Blad, skräp och omogna bär flyter. Tyvärr kan vattnet göra att bären tappar smak och blir mosiga.