tisdag 4 maj 2021

Mystiskt ...

– Man kan säga att de mest smittsäkra idrotterna är de som drabbas hårdast!


Detta konstaterande gör Anna Setzman, pressansvarig på Riksidrottsförbundet, i dagens upplaga av Dagens Nyheter. Mellan raderna kan man utläsa en uppgivenhet och förtvivlan över regeringens och myndigheternas agerande trots att idrottsrörelsen under lång tid försökt att informera och upplysa beslutsfattare om de faktiska förhållandena.


I veckan startar i Stockholm Sankt Erikscupen i fotboll med hundratals barn- och ungdomsmatcher på små planer. Men samtidigt är det förbjudet för barn att orientera i skogen. Det är inte konstigt att man tappar hakan och blir fullständigt mållös.

Nästan dagligen läser man i tidningarna om smittspridning på elitnivån i fotboll, handboll, ishockey, basket osv. Ingen verkar bry sig. Man låter det fortgå och det accepteras från regerings- och myndighetshåll. Hur är tillvägagångssättet överhuvudtaget möjligt och acceptabelt? Är det så att man inte vågar utmana de stora folkkära idrotterna när det bara är ett drygt år kvar innan nästa riksdagsval?


Idrottsministern försökte igår kväll komma med någon form av förklaring i ett mejl till Orienteringsförbundet: Detta är något vi måste komma till rätta med. Barns rörelse har varit prioriterad för mig som idrottsminister under hela pandemin men vi har haft utmaningar just i hur lagstiftningen ser ut och det är uppenbart att de här aktiviteterna kommer i kläm på grund av det. Det vill jag lösa så snabbt som möjligt.




Ett kryptiskt svar och ett undanglidande sådant. Frågan om att de mest smittsäkra idrotterna drabbas hårdast vad gäller restriktioner och begränsningar är definitivt inte ny! Idrottsministern har uppvaktats vid flera tillfällen av olika företrädare men uppenbarligen inte förstått, begripit eller hajat. Vad är det man försöker dölja, hemlighålla och undanhålla?