lördag 8 maj 2021

Protest ...

Idrotter protesterar, idrotter har fått nog!

Idrotter vill kunna tävla, på haven och i skog!




Ja ungefär så kan man sammanfatta några idrotters skarpa skrivelse under gårdagen till regeringen. Några utdrag:


Vi förbund engagerar tillsammans fler än 420 000 medlemmar som mår bra av att idrotta på vatten, väg och i skogen. Vi ger så mycket glädje och fysiskt och psykiskt välmående, som många behöver lite extra av i dessa tider. Vi jobbar alla mot samma mål och vi vill ställa om, inte ställa in.


Vi välkomnar att regeringen och Folkhälsomyndigheten vill öppna upp för vissa aktiviteter, särskilt att barn och ungdomar tillåts börja tävla igen utomhus. Det kommer betyda mycket för många. Men, det vi inte förstår är hur de kanske mest smittsäkra och hälsofrämjande verksamheterna ändå förbjuds av regeringen.


Gemensamt för våra idrotter är att tävlingsområdet är beläget utomhus och sträcker sig över mycket stora ytor. Att leta efter kontroller i en skog, segla jolle ikapp eller cykla längs en landsväg kan inte leda till smittspridning. Men det är precis det som ni signalerar när regeringen förbjuder våra tävlingar för att vi är på en plats som vi inte kan sätta upp staket runt eller bygga väggar och tak kring. Här haltar logiken.


Det är dags att regeringen tar sitt förnuft till fånga och tillåter oss att få bidra till ett starkare, friskare och gladare Sverige, med barn, ungdomar och vuxna som mår bättre fysiskt och psykiskt.


Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet

Olof Granander, ordförande Svenska Seglarförbundet

Stefhan Klang, ordförande Svenska Cykelförbundet

Maria Krafft Helgesson, ordförande Svenska Orienteringsförbundet

Lars Martinsson, ordförande, Svenska Kanotförbundet

Henrik Nöbbelin, ordförande Svenska Triathlonförbundet

Johan Storåkers, ordförande Svenska Friidrottsförbundet 


Nu inväntas någon form av svar/uttalande/yttrande. Sannolikt blir det något i stil med "man är medveten om" eller "man förstår" eller "tyvärr är det så att vissa drabbas mer än andra".

Jag tror inte att man gör något omtag som leder till undantag för några idrotter. Policyn och inriktningen har varit att behandla alla lika även om de är väldigt olika. 

Tyvärr har restriktioner och åtgärder mer haft sin utgångspunkt i rådande lagstiftning och regelverk än att bedöma vilka situationer eller aktiviteter som är mer eller mindre riskfyllda.