måndag 3 maj 2021

Nu blev det väl fel ...

Förra veckan proklamerade Kultur- och idrottsministern med stolthet och handlingskraft att nu tillåts barn- och tonåringar att tävla igen. Visserligen bara en match eller ett lopp i veckan men ändå en öppning och lättnad i jämförelse med tidgare. Det lät ju bra och förväntansfulla juniorer sa: äntligen!


Men, men, men det var ju inte sant. Lättnaden gällde häpnadsväckande nog bara för idrotter där man fysiskt är mycket nära varandra på begränsade ytor och planer. Däremot får utomhusidrotter som exempelvis orientering, segling, löpning, rodd, kanot, cykel och triathlon inte några lättnader. Detta trots att man uppfyller kraven på avstånd och minimalt med trängselrisker.




Man undrar hur tankarna går hos idrottsministern, hennes bisittare och handläggande underhuggare. Hur man än tar i och anstränger sig är det svårt att upptäcka någon form av logisk skärpa och konsekvenstänkande. Påpassligt nog gjorde sig också ministern ifråga sig oanträffbar när media under helgen försökte få en förklaring eller motivering.

Onda tungor hävdar att det enbart var ett utspel för att få lite publicitet och ett sätt att flörta med sympatisörer inför nästa års riksdagsval ... ja vem vet!?!


Orienteringsförbundets ordförande Maria Krafft Helgesson reagerade kraftigt och var inte nådig i sin första kommentar:

- Här måste något ha blivit väldigt fel från ansvariga myndigheter. För det första: hur är det ens möjligt att vi skiljer på barn och ungdomar som nu får tävla i vissa idrotter men inte i andra ... och kom inte och säg till mig att smittorisken är större i en skog än på en fotbollsplan! 

- För det andra: hur kan nyhet publiceras där man låter påskina att lättnaden omfattar alla idrottande barn när det inte är sant? Vi som förbund vill alltid vara snabba att informera beslut till våra föreningar och nu hann detta bli direkt vilseledande vilket så klart är mycket olyckligt för alla våra barn och ungdomar som väntar på att få tävla. 

- Jag är oerhört besviken, inte minst när orättvisan nu så tydligt drabbar barnen specifikt. Gör om och gör rätt, det är min tydliga uppmaning till dem som sitter på makten.


Nu återstår att se hur lång tid det tar innan ministern "pudlar" och kommer med långrandiga bortförklaringar, undanflykter och förevändingar.