måndag 10 maj 2021

Skattjakt ...


Förra veckan hittade OL-kompisen Tomas, TOK kalkad, en bronsåldersskatt strax söder om Alingsås. Det måste ha varit hur häftigt som helst. Man undrar också hur många ännu oupptäckta skatter som ligger under stenblock eller i en hålighet någonstans i någon skog.

Gissar att det är fler än jag som numera inte passerar en stenhög i storskogen utan att kosta på sig ett extra ögonkast eller titt. Naturligtvis inte när det är orienteringslopp utan när man "Naturpassar" eller deltar i en Hitta ut-aktivitet. Hittills har inget ovanligt upptäckts förutom några förtvinade ölburkar, en avbruten skidstav, några rostiga konservburkar och en stickad luva. 


Dock är det väldigt sällan jag träffar på större mängder skräp eller avfall. Det var betydligt mer för tre-fyra decennier sedan. Då fungerade många gånger skogen som en soptipp. Men en större miljömedvetenhet, skräpkampanjer och naturligtvis en strikt lagstiftning har minskat skräpmängden. Bra det!

Värre tycks det vara i sjö och hav. Nästan dagligen rapporterar media om olika former av utsläpp som skitar ner. Det märkliga är dock att lagstiftningen haltar. Det finns inte tillräckligt med regelverk som förhindrar vare sig kommersiella aktörer eller fritidsfolk att skräpa ner. Det är inte bra!