fredag 21 maj 2021

Vad menas ...

Detta inspel har en bäring mot gårdagen då Folkhälsomyndigheten meddelade ändrade restriktioner för idrottsrörelsen. Påbuden var otydliga och tvetydiga och detta har märkts i kommentarer och uttalanden. Gissar att det under dagen har suttit ett antal handläggare/assistenter/konsulenter i förbund och organisationer som vridit och vänt på formuleringarna. 

Det blir gärna så när man kommer med yviga och svepande förordningar.




Jag är något förvånad över att flera myndigheter är så svävande och luddiga i sin kommunikation. Naturligtvis ska de i första hand vara experter och pålästa inom sitt sakområde men visst borde det finnas medarbetare som är skickliga på kommunikation och informationsöverföring. Detta särskilt när det gäller en så allvarlig och ödesmättad fråga som covidpandemin. 

Tror att det har skapats och fortfarande skapas mycket frustration och irritation enbart orsakat av otydlighet. När vi människor upplever något som luddigt strävar vi efter klarhet. Risken är att var och en skapar sin egen "klarhet" och då uppstår olika tolkningar och antaganden vilka kan bli oförenliga och motsägelsefulla och som konsekvens destruktiva.


Drar mig till minnes en anekdot som illustrerar vikten av klarhet och tydlighet. Det var en rörmakare som skrev till provningsanstalten och frågade om man kunde använda saltsyra för att göra rent rör invändigt. Provningsanstalten svarade:

Effektiviteten av saltsyra är obestridlig. Emellertid föreligger det faktum att klorvätesyrade salter är oförenliga med metallisk permanens.

Rörmakaren skrev och tackade. Han var glad att provningsanstalten tyckte att saltsyra var bra. Han fick ett irriterat brev tillbaka:

Provningsanstalten kan icke ta ansvar för bildandet av toxiska derivat vid applicering av saltsyra utan rekommenderar alternativ metod.

Rörmakaren tackade igen och tyckte det var hyggliga prickar som svarade en gång till. Den där lilla detaljen spelade ju ingen större roll. Då äntligen började provningsanstalten kommunicera. I ett telegram till rörmakaren skrev man:

Använd för helvete inte saltsyra, rören fräts sönder!