torsdag 20 maj 2021

Usch så trist ...

Idag kom Folkhälsomyndigheten med vissa lättnader vad gäller idrottsutövande:




Dekreten brukar vara något svårbegripliga och så också idag. Nu ska dessa anvisningar tolkas och tydas. Vad är "mindre"? Vad menas med "enstaka tävling"?

Nu är detta egentligen inget problem för orienteringssporten. Under hela pandemin har arrangemangen präglats av att hålla avstånd, ingen trängsel och utomhus. Det som möjligen kan skapa huvudbry är uppmaningen "enstaka". 


Senast idag gavs det ytterligare ett tydligt exempel på hur påbud och uppmaningar kan omsättas i praktiken. Vi deltog i skaraborgsklubbarnas veteranorientering. Utdragna starttider, "självservering" vid start och mål och inte det minsta problem att hålla avstånd eller att hamna i trängselsituationer. Huvuddelen av de omkring 170 deltagarna var i åldersspannet 65-90 år. De allra, allra flesta har sannolikt fått sin första vaccindos och många även den andra. Just den här typen av arrangemang tillhör sannolikt de som kan betecknas som "lågrisk". 


Förstår dock att myndigheterna har bekymmer. Trots alla uppmaningar trotsar vissa grupperingar anmaningarna. Precis när dessa rader skrivs kommer flashmeddelanden som berättar om en stor demonstration i Göteborg. Polisen vädjar, bönar och ber och varnar om risk för böter men man bryr sig inte. Usch, usch och trist, trist!