tisdag 30 april 2019

Döda era älsklingar ...

För många år sedan var jag på en kurs/utbildning där föreläsaren kom med uppmaningen "Kill your darlings"! Uttrycket används inom dramaturgi för film och litteratur, och handlar om att ta bort ord, meningar, scener och annat som av någon anledning tilltalar upphovspersonen men som inte tillför berättelsen något väsentligt.

Föreläsaren menade att aktörer inom alla verksamheter oavsett om det handlar om exempelvis företagande eller föreningsliv ska våga att ta bort, lägga ner och sluta med saker som egentligen inte tillför något. Det handlar om företeelser som överlevt sig själva, som är passé men som ändå av någon outgrundlig anledning hänger kvar och levandehålls.





Kom att tänka på de tre orden den gångna helgen. Stod i kön till duscharna efter lördagens orienteringstävling i Bergslagen. Uppsnappade ett samtal mellan ett gäng gubbar som handlade om KM, alltså klubbmästerskap. Förstod att det var problem med att få till det vad gäller tävlingsdagar, klassindelning och regelverk. Det vittnades om  olika försök att skapa värdiga mästerskap. Kriterierna och uppläggen hade förändrats, justerats, omdanats och modifierats vid många tillfällen under flera årtionden. Trots alla åtgärder hade man ändå inte fått till det och KM verkade idag mera vara ett problem och en pålaga än ett kul händelse och en årlig eftertraktad tilldragelse i respektive klubb.


Log för mig själv, kände igen tankegångarna från den egna föreningen. Uppenbarligen är orienteringsklubbarna flera, eller kanske till och med många, där KM fortfarande hanteras som något centralt och väsentligt. 


Blickar man bakåt i tiden och gör tillbakablicken riktigt lång kan man förstå att KM var en betydelsefull aktivitet i klubbarna. Utbudet av tävlingar och mästerskap var klent och det årliga KM-arrangemanget var ett sätt att komma samman och få till ett tävlingstillfälle. Gulnande tidningsklipp och gamla dokument vittnar om att många mötte upp och statusen var hög. Men det var då det.


Funderade vidare när jag sakta men säkert närmade mig duschstrilen att KM i allra högsta grad kvalificerat sig till Kill-your-darlings-listan! Det är ett typexempel på något som inte längre tillför verksamheten något väsentligt eller är berikande på något sätt men som känslomässigt bitit sig fast.