onsdag 17 april 2019

PM ...

Under alla mina decennier inom orienteringsidrotten har jag inför varje tävlingstillfälle tagit del av ett dokument benämnt  "PM". Begreppet kommer från det latinska begreppet promemoria. Med detta avses ett kortfattat dokument för ett avgränsat ämne. Promemoria är också ett samlingsnamn för förslag, instruktioner, referat, rapporter, utredningar, skrivelser, yttranden mm.





Har alltid undrat varför begreppet "PM" används istället för "Information", "Tävlingsfakta" eller kort och gott "Info".

Nåväl, nästa sak jag noterat är att dessa PM inte längre är kortfattade. De tenderar att bli allt längre och utförligare. Den digitala utvecklingen har möjliggjort detta då man i princip kan skriva hur mycket som helst då distributionen inte längre är ett problem. Förr var arrangörerna tvungna att kopiera upp på pappersark som delades ut till alla när man anlände till tävlingsplatsen. Därför var man extra noggrann och selektiv och fixade in allt på ett A4-blad.


Idag får man skrolla länge, länge på smartphonen för att hitta det som är viktigt och bra att veta inför loppet som ska löpas.

Noterar allt oftare hur nybörjare och noviser i orienteringssporten kämpar sig igenom textmängderna med bekymrade pannveck. Gissar att man tror att allt är viktigt.


Därför undrar jag om det inte blir en tillbakagång till tiden då PM var kortfattade och avgränsade. Information om vilka som ingår i juryn eller vem som är speaker eller vad tekakorna i markan har för pålägg publiceras då på annan plats.