tisdag 16 april 2019

Lokalt i fokus ...


"Dubbla budskap" är en beteckning på yttranden, uttalanden och uppmaningar som inte är entydiga, alltså ... man säger ett men det finns en dubbelmening i det man säger som går åt motsatt håll. 




Ungefär så skulle jag vilja beteckna lokaltidningar. Man hävdar att det är det lokala perspektivet som är det viktiga och centrala men när man väl bläddrar i avisan så är det mycket av rikskaraktär. Det är sådant man läser i de stora bladen typ DN och GP och som TV-kanalerna sprutar ut. Det gäller alla typer av nyheter även det som speglas på sportsidorna. Visst är det trevligt att läsa om Kalla, Tiger Woods och SM-vinnarna i damishockey men hur mycket lokal koppling och utgångspunkt handlar det om. Jo men visst är det lokalt men knappast utifrån exempelvis Vänersborg-Trollhättan-Lilla Edet-perspektivet.


Förstår naturligtvis att det är billigare, enklare och mera lättvindigt att fylla sidorna med massproducerat stoff från nyhetsagenturer och byråer. Men det blir så slätstruket och så andefattigt när man rapar upp det som många gånger redan har upprapats och upprepats.

Tror och tycker därför att den stora utmaningen (läs också uppmaningen) för lokaltidningar i allmänhet är att vara just lokala. Spegla det som händer i närområdet, i lokalsamhällena oavsett om det handlar om syföreningens årsmöte eller seriespelet i någon bollidrott!

Jag är ingen medieforskare men är övertygad om att lokaltidningars överlevnad är att vara unika och ensamma i sitt slag. Det blir man genom att vara "lokal"!