fredag 19 april 2019

Fortspring ...

Årets första sprintorientering genomfördes i helt underbart vårväder med 20 grader i luften, blå himmel, vindstilla och solsken. Det var så underbart att bara kunna springa i ”pure” nylon. Tävlingsområdet var lättlöpt och snabblöpt i villabebyggelse och i ett parkområde. Över 500 löpare kom till start och alla verkade njuta av det perfekta vädret och det högklassiga arrangemanget.
För de äldre löparna har året inneburit en förändring då kartskalan numera ska vara 1:3000. Detta för att kartan ska vara lättläst och tydlig.Tendensen har varit att fler och fler föremål har tagits med vilket medfört svårigheter att tyda allt när synen försämras. En bra åtgärd, men det finns alltid en risk att ännu fler och ännu mindre terrängdetaljer plockas med av ambitiösa kartritare.



Sprint som tävlingsform med korta banor och många kontroller utmanar. Det gäller att fatta mycket snabba beslut och spara in på löpmetrarna. Det kan straffa sig att passera på ”fel” sida av ett buskage eller avvika några grader från kompassriktningen. Dessutom måste man ligga på löpmässigt och hela tiden vara offensiv. En kul form som omväxling till de mera vanliga disciplinerna långdistans och medel.