torsdag 4 mars 2021

Det sket sig ...

Vid lunchtid började uppladdningen inför damernas stafett i Skid-VM. Brukar inte längre lyssna på medias försnack, mellansnack och eftersnack men gjorde denna gång ett undantag. Superlativen haglade och den ene experten/förstigpåaren efter den andra haussade de blågula. Svansföringen var minst sagt hög och man drogs med i det guldglänsande förhandssnacket. 

Speakerparet Hård & Blomqvist spekulerade bland annat i att Sundling skulle kunna fixa till ett litet försprång på första som sedan Kalla skulle kunna utöka så att Sverige hade ett litet försprång på den tredje sträckan där Norges Johaug skulle köra. Det kändes givet med en svensk medalj av ädlaste valör där också Vinterstudions initierade spädde på med idel lovord. Men ... det sket sig! Tjejerna fick ta emot en rejäl käftsmäll och så också alla med tvärsäkra uttalanden. Men, oj så tråkigt och trist det var. 




Nu väntar långa och många analyser, utredande och utvärderande. Hur kunde detta ske? Vad gick fel? Vad tänkte man inte på?

Nu är det inte första gången i världshistorien där favorittippade misslyckas. Det är ju lite av idrottens själ; vinst och förlust, framgång och misslyckande, lycka och förtvivlan. Men varför just idag?


Måste dock uttrycka beundran för de svenska tjejerna som är utsatta för en stor massmedial press och ett förväntanstryck från experter och andra "hangarounds". De lockas omedvetet in i ett spekulativt och överdrivet önsketänkande där konkurrenterna degraderas. Det uppstår ett tillstånd som skymmer sikten för jobbet som ska göras, slitet som ska genomlidas och den förtvivlan som kan uppstå när saker inte går enligt plan. Risken för någon form av hybris lurar bakom hörnet. 

Har också noterat det psykologiska spelet som pågår mellan de bästa nationerna. Naturligtvis är mycket på skoj men det kräver också tankekraft och mental energi av löparna.  De ska replikera med fyndiga svar och fundera på smarta genmälen. Det man ger energi växer och frodas. Alltså bör man vara noga med var man väljer att lägga och styra sin energi.


Det sket sig denna första torsdag i månaden mars och nu har alla vi blågula och guldtörstande fans kommit ner på jorden igen ...