torsdag 11 mars 2021

Stolta Frida ...

När rullgardinen drogs upp denna morgon täckte det "vidriga vita" hustak och gata. Usch, usch var den första tanken. Nu kom det inte som någon överraskning. Meteorologerna hade varslat om förestående oväder med kraftiga vindar, iskyla och snö. De hade helt rätt!

Därför passade vi på att i början på veckan avverka två orienteringar. Detta på närbelägna Hunneberg i ett huvudsakligen flackt terrängområde. Bra och utmanande banor där det verkligen gällde att hålla riktningen. Solen belönade vår närvaro och delade med sig lite vårvärme. På plats fanns också några andra "daglediga" och vi konstaterade med rörande enighet att det är en stor ynnest i dessa pandemitider att kunna ha tillgång till "Veckans banor".




Vid den mer eller mindre obligatoriska kvällspromenaden passerade vi statyn "Frida". Hon poserade som vanligt stolt vid vänerhavets strand. Den åttonde mars, kvinnodagen, hedrades hon extra mycket med blomsterkrans och blommor i håret.

Det sägs att kompositören och vissångaren Birger Sjöberg en regnig onsdag sommaren 1907 gick ner på knä och friade till den vackra Karin Lustine. Hennes nej blev ett hårt slag för den känslige Birger och läkeprocessen lär ha tagit lång tid.

1922 gav han ut Fridas bok, vars visor blev enormt populära. Huvudpersonen Frida var förstås Karin Lustine, ungdomskärleken.