onsdag 10 mars 2021

Så märkligt ...

Denna morgon meddelar Orienteringsförbundet ett avslagsbeslut för ett arrangemang:


Arrangörerna av Svenska mästerskapen i nattorientering i Österåker har fått avslag på ansökan att arrangera SM-tävlingarna 16 april.


Ingen tävlingsverksamhet under elitnivå är tillåten av smittskyddsskäl, skriver Smittskydd Stockholm i sitt beslut.


Österåkers kommun har utrett frågan och har även haft kontakt med Samverkan Stockholmsregionen som i sin tur kontaktat Smittskydd Stockholm. Beskedet från Smittskydd Stockholm är att det inte är tillåtet att genomföra SM i Natt-orientering.


Avslagsbeslutet är intressant. Det visar på ett påtagligt sätt hur det blir när det råder okunskap, dålig insikt och brist på bildning bland handläggare/beredare/tjänstefolk inom myndigheter.

Det skulle vara mycket spännande att höra hur man definierar och fastställer vad som är "elitnivå". Är det hur mycket mediaexponering som gäller eller hur många kronor aktiva cashar hem eller publikanstormning när det är tävling eller match? 

Den som är något initierad vet att det istället handlar om andra parametrar typ träningsmängd och/eller framgångar vid VM, OS och andra mästerskapstävlingar. 

Visst måste det finns någon anställd i Österåkers kommun eller Smittskydd Stockholm som har lite insikt i idrottsvärlden. Om inte annat kunde man ha kontaktat Riksidrottsförbundet som mycket  tydligt har angett kriterier för när idrott betraktas som "elitnivå".




Det är just den här typen av märkliga beslut som leder till att människor blir nonchalanta och inte bryr sig om myndigheters restriktioner och uppmaningar. Det är den här typen av dekret som leder till demonstrationer som drog fram i Stockholm den gångna helgen. Det är den här typen av agerande som underminerar, försvagar och urholkar den goda tanken och avsikten med inskränkningar och nedstängningar.


"Gör om och tänk klokt" vill man säga till handläggarna och detta speciellt då det tänkta arrangemanget är omgärdat med massor av restriktioner vad gäller upplägg, deltagarantal, genomförande etc. Detta precis som för andra arrangemang som exempelvis fotboll, skidskytte, bandy, ishockey och skicross.