måndag 8 mars 2021

Kvinnodagen ...

Under flera år har de första veckorna i mars tillbringats i Italien. På programmet har det varit orientering men trist nog inte under fjolåret och så inte heller i år. Vistelsen har sammanfallit med den internationella kvinnodagen - 8 mars. 

I Italien uppmärksammas detta påtagligt och denna dag är det "Festa della donna“. Traditionen påbjuder att kvinnor ska föräras och uppvaktas med en kvist från trädet mimosa. 


Nu handlar inte dagen främst om att uppvakta och hylla. Den lär ha instiftats redan 1910 för att uppmärksamma ojämställdheten mellan könen och kvinnors situation.

De senaste decennierna har mycket hänt och förändrats vad gäller lika rättigheter för män och kvinnor.

Inom orienteringsvärlden tycker jag att jämställdheten lever, utvecklas och är en stark ledstjärna. Detta om man tittar på regelsystem, ungdomssatsningar, representation i styrelser och kommittéer osv. Det känns bra!




Den italienska traditionen får idag levandehållas även om det är hemmaplan som gäller. Det blir ingen äkta mimosabukett utan en digital variant till Gunilla, svärmor, svärdöttrar, svägerskor, barnbarnet Lova, kusiner och naturligtvis till alla andra tjejer/kvinnor.