lördag 19 februari 2022

45 år …

Dagen idag handlar om ädelstenen safir, detta om man ska följa anvisningarna i "Bröllopsguiden". Idag är det på dagen 45 år sedan ringar växlades i Mölndals kyrka och uppmaningen är att man då, enligt gammal tradition, ska ge sin hustru en gåva av just detta material. I dag är det enligt guiden lika vanligt att även kvinnan ger mannen en gåva på bröllopsdagen. Nu är varken jag eller Gunilla begeistrade av ädelstenar även om safirer varit särskilt eftertraktade och begärliga i tusentals år. Så det får bli annat för att uppmärksamma de 45 åren.




En av 1900-talets stora filosofer, Martin Buber, lär ha sagt att det krävs ett starkt "jag" och ett starkt "du" om det ska bli ett starkt "vi". Detta i alla former av relationer och förhållanden. 

Jag tror det är viktigt och avgörande att man naturligtvis i grund och botten delar samma intressen, har samma glädjeämnen och samma värderingar men också att man ges möjligheter att utöva egna favoritsysslor.

Gunilla är exempelvis besjälad av att spela bridge, lösa korsord och ridsport. Tre sysslor som inte känns det minsta lockande för mig. Gunilla, å andra sidan, fastnar sällan framför datorn för att testa och pröva nya applikationer, hon går inte in i elektronikbutiken (eller butiker överhuvudtaget) med lätta steg och hon gillar inte att titta på, lyssna på och läsa om idrott. När exempelvis radiosportens muntra jingel hörs i etern skruvar jag upp volymen medan hon stänger av.

Men det gemensamma är så omfattande; orientering ... resor ... naturupplevelser ... ideellt föreningsarbete ... nya projekt ... och mycket rörelse, träning och motion.


På tal om safirer kunde vi ha samlat på oss många stenar under en äventyrlig resa på ön Madagaskar i november 2009. Världens hittills största safir kallad "Millenium" hittades på ön strax före sekelskiftet. Den som hittade stenen blev knappast rik utan snarare mellanhänderna som sålde stenen till en japansk samlare.

Vi passerade en dag staden Ilakaka som på bara några år växte från 8000 invånare till över 200 000 lycksökare. Orsaken var en nyupptäckt safirfyndigheten. Kommersen var omfattande och vi erbjöds att köpa "blå stenar" i parti och minut och naturligtvis gällde very-special-price-for-you. Utbudet var naturligtvis "spetsat" med vanliga glasbitar utan något som helst värde. Det blev inte ens en endaste liten souvenirsafir.


Så hur ska då den mysiga livskamraten uppvaktas idag ... ska det bli med kortspel eller stora helgkrysset i någon tidning?