fredag 25 februari 2022

En mycket svart torsdag …

Vilken oerhört tragisk torsdag. Man blir mållös, förtvivlad och uppgiven på något sätt samtidigt som ilska och vredesmod växer sig stark. Putin och hans underhuggare har nu invaderat ett fritt land och inlett sitt dödande av oskyldiga människor. Alla tankar, böner och sympatier går nu till Ukrainas lidande befolkning. Stackars, stackars människor!


Samtidigt funderas det över vilka reaktioner och restriktioner västvärlden ska ta till. Kan förstå att det inte är helt lätt att vaska fram de åtgärder som biter och det hårt. Hur ska då idrottsvärlden agera? Det är kanske läge att ta till ordentligt nu och överge tesen att idrott-och-politik-inte-hör-ihop. Tänk om alla internationella idrottsorganisationer bestämde sig för att tills vidare stoppa Rysslands deltagande i mästerskapstävlingar och liknande. Bandyförbundet har föredömligt nog agerat tidigt. Man skippar kommande VM och detta inte bara av säkerhetsskäl utan också med en uttalad solidaritet för Ukraina. Senare under gårdagen tog också Skidförbundet ställning.


Undrar förresten hur Internationella Orienteringsförbundet tänker? Är det någon stake hos ledningen stoppar de naturligtvis Rysslands deltagande i exempelvis VM i skidorientering om en månad och naturligtvis sprint-VM senare i år. Om man inte tar ställning borde det svenska förbundet snarast deklarera att man inte ställer upp om Ryssland finns med.

Tråkigt, tråkigt för enskilda hyggliga och sympatiska orienterare men en tydlig markering mot terrorstaten de representerar.




Ukrainas sak är vår sak!