måndag 14 februari 2022

Så intressant …



Som många, många tusentals andra har jag laddat ner det 62-sidiga dokumentet där Niels van der Pohl beskriver sin "resa" till de två OS-gulden på skridskor. Intressant läsning när man fördjupar sig i alla träningstekniska detaljer. Han har tränat hårt och mycket! Men det mest intressanta är egentligen inte allt det "tekniska" och "mängderna". Det är istället hans "besatthet" att underkasta sig det som krävs för att lyckas, bli bäst och nå högt uppsatta mål. En attityd och egenskap som alla toppidrottare tycks ha. Denna inställning tycks också göra sig märkbar redan i mycket unga år. Vittnesmål från föräldrar, syskon och kompisar bekräftar detta. Alltså redan som fyra-femåring tycks dessa individer utstråla mycket "vinnarskalle", envetenhet och ihärdighet. Detta förstärks under uppväxtåren kombinerat med "klok" omgivning som möjliggör och skapar förutsättningar.


Efter många, många år i idrottsvärlden måste jag tillstå att man som tränare, ledare, instruktör eller coach ganska tidigt kan notera och upptäcka de som har den där speciella potentialen och inneboende kapaciteten att bli särskilt framgångsrika. Det märks redan i leken, skojtävlingarna och de första målinriktade träningspassen. Naturligtvis händer mycket genom åren så det är inte givet att hängivenheten består. Andra intressen kan locka och pocka på eller så kan exempelvis en torftig klubbmiljö och omgivningen "dräpa" entusiasmen.


Jag tror att skickliga tränare, lärare och ledare inte bara upptäcker de som har den där speciella inställningen och attityden utan de har också förmågan och kunskapen att ge den stimulans, uppmuntran, vägledning och rådgivning som är så nödvändig. Naturligtvis finns det en fälla att man i tränar- och ledarrollen gör det allt för svårt för sin adept genom att göra det allt för lätt för denne


Anar, efter att ha läst Nils van det Pohls "manifest", att han har utvecklats i en för honom optimal miljö där han själv varit drivkraften och motorn men också haft bollplank, uppmuntrare och stöttare i sin nära omgivning. Han har tillåtit sig själv och även haft omgivningens tillåtelse att få leva ut det han varit uppfylld och besatt av! 


Läs själv: 

Dokumentet