söndag 27 februari 2022

Idrotten sätter ner foten …

Putin och hans generaler fortsätter med att ockupera mer och mer av det Ukrainska territoriet och under vägs dödar man män, kvinnor och barn. Detta trots omvärldens fördömanden och deras vädjanden om att genast avsluta ockupationen.

Sanktionerna och protesterna ökar i styrka dag för dag utifrån olika intressentperspektiv.

Aftonbladets Simon Bank har tydligt deklarerat hur han tycker att idrottsvärlden ska agera:




Idrotten tar ställning. Polska fotbollförbundet vill exempelvis inte möta Ryssland i förestående VM-kval och det Svenska landslaget har intagit samma ställning. Norge som snart ska arrangera världscuptävlingar i längdskidor välkomnar inte ryska deltagare. 

I det lokala perspektivet har grannstadens stolta fotbollslag fått problem. En av spelarna har rysk koppling och denne har i sociala medier uttryckt proryska tankar. Gossen får naturligtvis tycka vad han vill men för klubbledningen är det en allvarlig händelse. Enligt lokal media har "husförhör" genomförts och nu väntar någon form av påföljd/konsekvens.


Detta var tre exempel ur mängden av många, många. Fler och fler ställningstaganden, bojkotter, fördömanden, manifestationer, blockader och utestängningar lär komma de närmaste dagarna.

Sent under gårdagen kom ett ställningstagande från Svenska Orienteringsförbundet:




Så bra, så proaktivt, så tydligt och otvetydigt!