måndag 28 februari 2022

Pågår något …

Man kan fundera på vad som händer i Putins inre krets av rådgivare. Att man inte gör annat än nickar instämmande när Vladimir sagt något behöver man inte ens gissa sig till. Men vad säger man efter mötet, vid fikat eller när man går ut till väntade bilar för transport till respektive myndighet?  Vågar man yppa sina innersta tankar till en kollega? Pågår det någon kritisk granskning av beslut som tagits och detta i mindre grupperingar? Och ... finns det någon i gänget som dristar sig till att spela "djävulens advokat"? Alltså ... finns det embryon till myteri, uppror och revolt? Nu har dock förmodligen redan Putin stämt i bäcken och implementerat system som till varje pris ska förhindra något dylikt.




Men slår man upp historieboken eller fördjupar sig i litteratur om organisationslära hittar man inte bara ett utan många exempel på där underhuggarna opponerat sig mot överordnade. Förr eller senare uppstår oftast spänningar, tvister och konflikter i ledningsgrupper och detta speciellt när man utsätts för extra utmaningar och påfrestningar. Inte sällan leder det till interna maktkamper, uppror och revolt. Många är diktatorerna som fått erfara detta.


Man undrar om det inte just nu i Kreml finns små embryon som växer till sig med avsikten att förgöra Putin. Grupperingar och kotterier som tycker att nu har det gått för långt och som vill rädda sina egna skinn. Föresatsen är då att karln måste bort ... försvinna ... likvideras. Jag skulle inte bli förvånad ifall den nyheten kom.