fredag 18 februari 2022

Medaljer i massor …

Ytterligare en svensk OS-medalj av ädlaste valör blev det under tidig torsdagsförmiddag. Sandra Näslund var klart snabbast i damernas skicross. Det blir medaljrekord för Sverige - härligt! Men ... denna rekordnotering måste dock sättas in i ett sammanhang. Det är ju ingen hemlighet att antalet grenar utökas med varje OS. Exempelvis i Lake Placid 1980 kämpade man om 38 OS-guld, i Turin 2006 stod 84 guld på spel och detta år är antalet guldchanser hela 109. Alltså, medaljmöjligheterna blir bara fler och fler och därför är det egentligen ganska ointressant med jämförelser över tid. Men bortsett från detta så smakar det ändå riktigt gott med svenska medaljer.



I framtiden lär det bli ännu fler medaljchanser oavsett om det är OS, VM, EM och allt vad det heter. Inom de flesta idrotter skapas och utvecklas ständigt nya discipliner typ lagtävlingar och mixvarianter. Så är det också med skogssporten. För femtio år sedan kämpade världseliten om fyra guld; individuellt för herrar och damer samt stafett för herrar och damer. Idag fajtas man om elva guld; lång, medel, sprint, Knock-Out Sprint, sprintstafett (med herrar och damer i samma lag) och stafett. 

Fler discipliner kommer sannolikt utvecklas. Nattorientering har förvånansvärt nog ännu inte  fått VM-status - mycket märkligt kan tyckas då nattlöp på nationell nivå runt om i världen sedan många år tillbaka har mästerskapsstatus. Vidare är det nog bara en tidsfråga innan en ultralångdistans tillförs VM-utbudet. I "pipelinen" finns också inomhusorientering eller "Indoors" som det sannolikt kommer att heta. Det är upplagt för framtida medaljrekord!