onsdag 7 september 2022

Om PM …

Det är många som är inblandade vid ett tävlingsarrangemang. Har man två arrangemang av olika karaktär, på olika arenor och på olika platser krävs det naturligtvis extra insatser.

Förberedelserna inför helgens två tävlingar går nu in i sitt slutskede. Själv roade jag mig under gårdagen med att formulera PM till arrangemangen. Mycket är givet och det finns bra mallar att utgå ifrån. Men ändå är det flertalet saker som kräver extra eftertanke och faktakoll. Ett annat dilemma är hur mycket information som ska tas med. På sig själv känner man andra säger en tankeramsa. Lite självrannsakan signalerar då: det får inte bli för mycket!




Begreppet "PM" är intressant då det alltid funnits så länge jag har orienterat. De första åren hade jag ingen aning om vad det betydde inte mer än att i en PM fanns instruktioner/information/anvisningar om tävlingen. 

Så småningom klarnade innebörden: En promemoria, en eller ett PM, är "för minnet", eller memorandum (memo). Det är ett kortfattat dokument som utgör minnesanteckningar; en sammanfattad redogörelse för ett avgränsat ämne. Promemoria är ett samlingsnamn för förslag, instruktioner, referat, rapporter, utredningar, skrivelser, yttranden mm. En PM kan också vara löst utformade direktiv utfärdade av ledningen i en organisation.


Det är intressant att PM-begreppet fortfarande används, tycker att det finns bättre och mera-i-tiden-uttryck typ "Tävlingsinformation" eller "Bra att veta".