måndag 29 augusti 2022

DM i Stigen …

Inom skogssporten råder nu DM-tider. I många idrotter har distriktsmästerskap nedgraderats och har inte alls samma status som tidigare, alltså för flera decennier sedan. Men inom skogssporten samlas fortfarande relativt många i startlistorna och detta även i mycket små distrikt.


Nåväl, den egna inställningen till DM-tävlingar är neutralt. Det leder inte till någon extra förväntan. Det kvittar om ett arrangemang har DM-etikett eller inte, det är tävlingstillfället som är det intressanta och lockande. 

Sedan några år tillbaka är DM-arrangemang "öppna" även för löpare som inte tillhör distriktet i fråga. Det är bra. Då kan man välja vilket distrikt man deltar i. Dock tävlar man då inte om DM-tecken.




Igår valde vi att delta i Bohuslän-Dals långdistans-DM. Tävlingen avgjordes i utkanten av Stigens samhälle i Dalsland. För flera decennier sedan växte Stigen till sig tack vare textilindustrin från sekelskiftet 1900 till mitten av 1980-talet. 

Vi mötte typisk dalslandsterräng med en blandning av branta berg och böljande vildmarksskog, bitvis mycket fint, bitvis tätt och bushigt. Det var många, många år sedan jag tävlade i området men minnesbilderna är inte starka eller utstickande på något sätt. Arrangörerna OK Skärmen bjöd dock på ett fint arrangemang för de knappa 200 deltagare som mötte upp.


Nästa helg blir det ytterligare en DM-tävling i ett annat distrikt då en medeldistans väntar i Göteborg. Så egentligen är DM bra då utbudet blir stort, bara att välja och vraka i vilket distrikt man vill tävla!