lördag 27 augusti 2022

Få lingon men många flugor …

Under två dagar har lingontillgången besiktigats. Det blev några liter plockade också men utbudet är inte så stort i år. Dock finns det fortfarande massor av de blåa bären.




Nu har också älgflugorna börjat komma. Dessa varelser som älskar att krypa in i håret och dessutom levererar de ett och annat kliande bett. Det äckliga lilla djuret kallas också älglus. Sakvetenskapen hävdar följande:


Älgflugan kan lätt ta miste på sina värddjur och även människor blir utsatta. Oftast upptäcker den sitt misstag och kryper mest omkring innan den flyger vidare. Ibland upptäcker inte flugan misstaget och släpper sina vingar även på människor och försöker livnära sig på vårt blod. Betten kan vara riktigt obehagliga och ge upphov till klåda och svullnad. Flugorna tros inte bära med sig några farliga virussjukdomar men kan vara bärare av en bakterie som kan ge upphov till hudinfektioner. Flugorna kan dock inte använda människoblod för sin utveckling utan dör efter ett tag om de brutit av vingarna.


Så är det med det och fortsättningsvis under hösten lär det bli en tätslutande buff på huvudskulten.


Parallellt med lingonkollen gjordes en kartrevidering inför tävlingsarrangemanget om två veckor. Det handlade om att lägga till "stående grönt", ett raster som markerar att underlaget är risigt , pinnigt och svårframkomligt. Det blir allt oftare som det "stågröna" måste användas. Detta som en följd av nya rön som skogsavverkarna anammat.


Två skogsdagar följs under helgen av ytterligare två men nu handlar det om orientering. Två DM-tävlingar står till buds men frågan är hur det blir med framfarten. "Gubbvaden" har inte gett med sig så förhoppningen om ett bra lopp får utgå från tesen rätt-riktning-är-viktigare-än-hög-fart!