torsdag 4 maj 2023

Förändring - utveckling …



Klassiska 10-Mila ska förändras. Stafetten, eller budkavlen som den också benämns, förändras från och med 2024. En orsak är att damklassen på sikt ska bli jämställd med herrarnas upplägg alltså 10 sträckor samt nattetapper. Dock skyndar man långsamt. Initialt blir det sju damsträckor men med tio sträckor i sikte. Herrarnas upplägg förändras också. Man inleder med tre sträckor i dagsljus gör ett uppehåll och sedan omstart i mörka natten.


Upplägget blir alltså att herrarna först springer tre sträckor på lördagseftermiddagen för att sedan pausa tävlingen. Damklassens tre första sträckor springs på inledningen av natten för att sedan pausas. Sedan fortsätter herrtävlingen fram på småtimmarna och avgörs i dagsljus och damernas upplaga startar om på söndagsmorgonen.


Naturligtvis finns det åsikter och synpunkter på det nya upplägget av både positiv som negativ karaktär. Själv tycker jag inte det är något "ögonbrynshöjande". Det är inga synnerliga dramatiska och omtumlande förändringar. Största utmaningen ställs alla tjejer inför i och med nattsträckorna men annars inget omvälvande!