torsdag 11 maj 2023

Vitsippskoll …

Gårdagskvällen var fin med över 20 grader i luften och härligt solsken. Det passade perfekt att dra iväg på cyklarna och kolla in om vitsipporna äntligen med stolthet kunde visa upp sig. Så var det och blomman med det latinska namnet Anemone nemorosa fanns i överflöd.



Vitsippan har alltid fascinerat och det är ett måste på vårkanten att ta sig till någon skogsbacke och kolla in det vita täcket. Har också en speciell ”relation” till växten. I mitten på 80-talet skrev och sammanställde jag på uppdrag av Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna häftet Avstamp mot framtiden. Det var ett material för organisations- och föreningsutveckling inom idrottsrörelsen och trycktes i en upplaga av närmare 100 000 exemplar.



Minns att förläggaren envist hävdade och drev tanken om att omslaget skulle prydas med en vitsippa. Den symboliserade som han tyckte saker som mångfald, stor utbredning, enkelhet och uppvaknande. Det var begrepp som idrotten kunde/skulle identifiera sig med.
Efter en del samtal och överväganden enade vi oss om symboliken. Dock gillade jag aldrig den rosa bakgrundsfärgen. Men … omslaget var inte det viktiga utan naturligtvis innehållet. I häftet fanns bland annat nedanstående text och teckning.