lördag 27 maj 2023

Stigfinnarfredag …

Det är i och för sig inte ovanligt med regelbunden skogsvistelse och så var det också igår. Men det handlade inte om jakt efter orangevita skärmar eller bärplock.




Inför ett nära förestående arrangemang handlade det om att uppdatera kartan som ska nyttjas. Nu är jag ingen kartritare men som banläggare vill man ha ett någorlunda bra underlag. Nu handlar det om enklare revideringar typ redovisning av framkomlighet och nya stigar. Just igår handlade det om att leta upp och kartera nytillkomna mtb-stråk. Det cyklas en hel del i terrängen väster om Skidstugan i Vänersborg och nya slingrande stigar etableras ofta och snabbt. Det krävs inte så många cykelturer innan underlaget blottläggs och trädrötter blir avklädda.




Det är alltid svårt att göra bedömningar om vad som ska redovisas eller inte på en karta. Det finns naturligtvis anvisningar och föreskrifter som professionella kartritare rättar sig efter. Själv har jag rollen som tävlingsorienterare utgångspunkten; vad vill/tycker jag ska finnas på kartan?

Rekognosceringen tar tid. Cykelstigarna följer inte alltid den lättframkomligaste vägen utan går också upp och ner för branta partier, slingrar sig runt stenfält och det görs tvära riktningsförändringar både här och där.


Efter några timmar orkar man bara inte med så mycket mer. Har inte det tålamod och den uthållighet som kartritning kräver. Beundrar verkligen de som har sysslan som födkrok och dagligen traskar omkring i skogen med långa arbetspass.


För stunden är dock den aktuella kartan uppdaterad ... men man vet aldrig. Det blir förmodligen ytterligare någon dag i närtid för en revideringstur. Har noterat att cykelfantasterna vill ständigt ha nya och utmanande stråk!