måndag 8 maj 2023

Tillbakablick …

I väntan på start vid tävlingen i bergen norr om Ulricehamn i lördags samlades vi några jämnåriga. Samtalet kretsade kring vad som väntade typ kupering, framkomlighet och hur mycket stenbunden terräng vi förväntades möta. 

Vi konstaterade att vi genom åren tävlat en hel del i Ulricehamnsskogarna. Någon sa: om jag inte minns helt fel avgjordes skol-SM just här 1967. 

Inte mer med det men vid hemkomsten under gårdagskvällen gjordes en djupdykning i kartsamlingen och vad hittade jag ... jo kartan från nämnda tävling som avgjordes i slutet på september för snart 56 år sedan.




Kartan var i skala 1:25 000 och skog markerades med grönt medan åkrar och ängar var vita samt övriga detaljer svarta. Ovanstående karta var specialframställd för orientering men hade samma färgsättning som Lantmäteriverkets topografiska karta benämnt "grönsaksbladet".

Utvecklingen ledde så småningom till att färgsättningen ändrades och fler färger tillkom, allt i syfte att underlätta läsbarheten. Skalan har sedan successivt blivit större och idag gäller 1:7 500 vid tävlingar för alla som passerat 40-årsstrecket. Som framgår nedan har också mängden kartdetaljer ökat markant.




Skol-SM var en stortävling för fem decennier sedan och alla som deltog fick bland annat en pin med SM-loggan.